CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, April 8, 2013

pressure 4000 kPa. keliling.

orang tak paham.
and i'm not blaming them for that.
everytime jumpa orang mesti kena tanya 'bila habis blaja'?
and i was like ....... silent. senyum. sengeh. n jawab 'tak tau'.
and they replied me 'haa tak tau?' muke konfius. dalam hati macam cakap 'eyh budak ni blaja sendiri pun tak tau ke habes bile. fail banyak paper ke hape'

Ya Allah. Allah je la yang tau stress nye bile soalan tu ditanya banyak kali gile. and make it worst when me myself dunno the answer!

when you further your study, u got two choices. whether to go research line or coursework line.
and aku pilih research. because i'm a chemist and i want to be a chemist.

buat research bukan buat ari ni, campur campur barang n meletop then terus done! jadi! NO!
buat research in reality is datang lab-campur campur barang-tungguuuuuuuuuu n tungguuuuuu-tungguuuu n tungguuu lagi- then tengook result = tak jadi.

yes itu hidup sebenar. itu hidup buat research. itu hidup aku selama setahun lebih ni n now its almost 2 years dah pun.
orang senang cakap. alaaa pegi lab buat buat, asal dapat result okey la. pastu discuss. FAT!
cakap senang. cube buat. tengok korang tahan ke tak.
but this is my passion. aku suke. aku minat.

nak habes kan master ni bukan sekejap.. ko dah dapat result pastu dah. tak.

kena buat paper. kena accepted at least one (which is susah!). kena tulis thesis n submit. kena viva. kena correction. then baru ko boleh berangan nak naik pentas pakai jubah amek scroll.

ada orang cakap kat aku 'tu la kalau buat master tak payah buat research patutnye. susah. lama'.
n u know what? i hate this damn statement! FAT!
kau tak suke dah. tak payah nak saiko aku cakap macam tu. cakap macam aku dah buat decision paling bodoh sebab amek research for master.
kau boleh cakap sebab kau tak tau apa rasa masuk lab. kau tak rasa macam mana puas nye bile buat labwork n dapat apa yang kita expect. kau tak rasa.
and sebab kau tak rasa semua ni la kau boleh cakap kat aku 'jangan ambik research kalau master'.
kau cakap macam tu sebab kau tau benda ni susah. and kau taknak susah.
kalau benda senang, semua orang pun buat, dah takde exclusive nya ape yang kau buat tu.
kalau tak susah bukan belajar namanya.
aku la rasa macam tu. tak tau la pulak kalau kau rasa belajar kena senang je. mudah. pffftttt~

dah dapat result. buat paper. buat paper elok elok. then submit kat publisher, rejected.
perasaan tengok perkataan rejected macam kena toreh dgn pisau. darah macam berhenti mengalir jap.
sedih. sedih yang hamat.
sekali takpe.
dua kali takpe. cuba lagi.
tiga kali. takpe la. edit lagi. lagi. n lagi.
buat benda ni takde la boleh buat sampai nangis. sebab diri sendiri still kuat nak pikir positif.
tapi pressure dari orang keliling.
- soklan yg same, soklan copy paste sume kasi.
- reaction yg korang kasi bile dengar jawapan aku.
- n feedback ayat ayat longkang tak membina korang.
itu sebenarnya yang kasi pressure kat aku. tolong la paham. depan korang memang aku sengeh. nampak cool.
tapi bile blakang. rasa macam nak menangis tau! dengan keje yang tak jadi. dengan paper kena edit tah bebile dorg nak accept. dengan kena reject. edit. reject. edit. reject.

FAT!
nak nangis. korang diam lagi bagus! cakap kalau tak membina lebih baik pegi cakap dengan pokok!

ade tu tanye.
'dah phd dah? master lagi??'
sekali takpe.
dua kali takpe.
tiga kali takpe.
tapi dah kalau setiap kali jumpa soalan macam tu kau kasi, tak ke aku rasa nak buat bodoh je. anggap tak dengar. buat tak tau, jalan. kang cakap biadap lak.

ingat buat research macam makan chewing gum keeee??!!

aku tak blame dorang sebab tak faham ape beza research and coursework.
tapi aku blame dorang sebab takde sifat nak jaga hati orang bila cakap and kasi komen. kasi support kan boleh. ape la salahnye.

*sigh





2 ngomel-ngomelan!:

Jelytawati Negara

walaupon aku selalu tak paham sebenarnya apa yang kau buat, tapi aku selalu menyokong ko, Vio! don't worry you got me on your back!

ada orang tanya sebab dia nak tau (aku ler tuh) tapi ada jugak orang yang bertanya sebab sengaja nak kasi ko hangin (samada bergurau or x)takpe lah, you know yourself better.

good luck on your research master!
semoga sukses and don't stress out too much!

i love you poreber! =D mwah!

Zaty Athany

Awak ada bahu kita. Persetankan semua itu. Awak kan kental. Come on, bebeh! Mana Hajar Musa yang sebenar, mana? *nampak nak bagi semangat tuh?* ;)

Post a Comment